Jak jsme fotili koně v Chorvatsku

 

První v dubnu týden jsem měl příležitost vyrazit do Chorvatska, kde jsem měl za úkol fotit apartmány. Během dne jsme se intenzivně věnovali práci, ale večery nám poskytly prostor k objevování krás této země. A právě jeden z těchto večerních objevů se stal nezapomenutelným zážitkem – fotografování koní na pastvě.

Po západu na koně

Každý večer po západu slunce jsme se s přítelkyní vydávali k místnímu napajedlu, kam se koně vraceli po celodenní pastvě. Bylo fascinující pozorovat, jak se volně pohybují krajinou, jakoby patřili k samotné podstatě tohoto místa. Jejich elegance a síla byly inspirující a poskytly nám npár příležitostí pro skvělé fotografie.

Seznamování

První večer, kdy jsme je spatřili, jsme byli doslova uchváceni. Koně se pohybovali v harmonii, jejich siluety se rýsovaly proti barevnému nebi při západu slunce. Bylo to jako z filmu, který se odehrává přímo před našima očima. Hned jsme si uvědomili, že tohle bude naše večerní dobrodružství na celý týden.

Každý večer jsme se vraceli na stejné místo, vybaveni fotoaparáty a nadšením pro další krásné snímky. Byl to čas, kdy jsme mohli zpomalit a užít si přítomný okamžik. Koně se stali našimi modely, kteří nám s každým setkáním odhalovali nové stránky své osobnosti.

Nemusím dodávat, že jsme byli s přítelkyní oba pěkně unavení po celodenní práci. Fotit pro hotely je docela honička a manažeři umí fotografy pěkně zapřáhnout. Naštěstí jsme oba dost šílení na to, abychom i totálně unavení vyrazili fotit koně do krajiny. Koně si na nás postupně zvykali a po pár dnech nás nechali jít i docela blízko.

Trpělivost koně přináší

Fotografování těchto koní nebylo jen o technice, ale i o trpělivosti a schopnosti vnímat jejich přirozený rytmus. Snažil jsem se zachytit nejen jejich fyzickou krásu, ale i tu magickou atmosféru, která panovala kolem nich. Večerní světlo bylo měkké a teplé, ideální pro vytváření snímků plných emocí a přirozené krásy. Nicméně, krajina se lišila a obloha neustále měnila barvy a tak jsem se rozhodl udělat výsledné fotky černobílé.

Když se dnes dívám na ty fotografie dnes, připomínají mi nejen ty nádherné okamžiky strávené v Chorvatsku, ale i sílu a svobodu, kterou koně ztělesňují. Byla to pro mě skvělá příležitost zlepšit své fotografické dovednosti a zároveň si užít jedinečné spojení s přírodou.

Doufám, že se mi podaří znovu vrátit na taková místa a pokračovat v objevování a zachycování krásy, která nás obklopuje. Fotografování koní v Chorvatsku pro mě zůstane jedním z těch zážitků, na které se nezapomíná.